Aktiviteter

Glädje, utveckling och träning

Vår filosofi på Optima Ski

I Optima Ski önskar vi göra varje minut med träning så effektiv så möjligt för att nå utveckling i långlopp och längdskidåkning. Kunskap är nyckeln till framgång och det vi prioriterar i vårt arbete. Träningseffekt är beroende av att deltagarna tränar med överskott och anpassar träningen till sin egen vardag med familj, jobb o.s.v.

Effekten av träning följer principen:

Träning funkar för alla och det funkar lika för alla!

Träning fungerar som följande:

Du blir bättre på det du tränar. Tränar du bra och med kvalitét kommer du att bli bättre. Tränar du dålig så blir du sämre även om du tränar!

I Optima Ski fokuserar vi på att träna smart och effektivt utifrån den tiden du har till att träna. Det betyder att vi måste prioritera genomförande av träningen efter din egen kapacitet och den tid som finns.

Detta vill säga att det finns ingen träningsplan som passar alla, en träningsplan MÅSTE anpassas individuellt utifrån ramarna som finns.

I Optima Ski fokuserar vi på att det viktiga är att ta ansvar för att man har det bra i livet, då kommer också utvecklingen och resultaten.

Vi jobbar med förståelsen av hur hjärnan och det mentala fungerar i vardagen, på jobb, i sociala relationer, vid träning och när vi ska prestera på tävling. Förståelse och ett medvetande är det centrala i upplägget. Det leder till självständighet och förmågan att göra bra val i till exempel jobb, med kosten, på tävlingar, vid sjukdom och i livet.

Vi ser fram emot att samarbeta med dig och hjälpa dig nå dina mål och drömmar.

Kari, Oskar, Per-Øyvind och Jonaz

Läger Vålådalen

Sedan 2014 har vi i Optima Ski kört ett skidläger i Jämtländska Vålådalen. Detta har utvecklats varje år och lägret för 2017 är nu fullbokat. Fokus på detta läger ligger främst på teknik inom klassisk skidåkning men har även ett utbildningssyfte med föreläsningar om träningslära och mentala strategier och vallautbildning.

Lägret riktar sig mot alla som vill åka längdskidor. Vi delar gänget i olika grupper från nybörjare till elitmotionärer. I 2016 körde vi för första gången en egen grupp för dem som vill staka långlopp eller utveckla sin teknik i stakning och alla passen på skidor blev genomfört som stakning. Utöver passen på snö så kör vi även ett pass med relevant styrketräning för skidåkare inomhus.

Det är inte en slump att vi har lagt lägret till Vålådalen. Vålådalens Fjällstation är riktigt bra på att ha fina skidspår tidigt och vi passar också på att njuta riktigt god mat och fantastiska vyer under vår vistelse.

Optima Ski Stockholm

Efter förfrågningar startade vi upp en träningsgrupp i Stockholm i september 2016. 22 deltagare var med första året och det blev ett riktigt bra första år. Förbättringen var stor för deltagarna vare sig nybörjare eller mer rutinerad. Vår målsättning med Optima Ski är att förmedla kunskap och dela med oss av erfarenheter. Vi vänder oss till alla, nybörjare och vara åkare. Att ha tävlingsfokus är alltså inte ett måste.

I 2017 började vi med första clinics i juni och kör även i september, november och januari. Vi har ett väldigt bra samarbete med Sundbybergs IK där det finns möjlighet att delta på deras seniorträningar som planeras av Optima Ski varje onsdag från september till Vasaloppet.

Vi fokuserar på utveckling av skidteknik, kapacitet, styrka och även mentala färdigheter. I kombination med träningspassen kör vi utbildning genom föreläsningar, vallning mm. Anledningen till att vi började i juni var att vi ville få större påverkning genom hela träningssäsongen. Att få vara med och utveckla motiverade motionärer ger oss i Optima Ski väldigt mycket och denna träningsgrupp ger oss även kontinuitet i denna utveckling.